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1. INTERPRETATION 

1.1 This addendum shall apply in addition to our terms and conditions for the supply of goods 

and services (the “Main Terms”), and any other documents incorporated into the Contract. 

1.2 Terms defined in the Main Terms shall, where the context so permits, have the same meaning 

in this addendum.  

1.3 In the event of a conflict between the provisions of this addendum and the Main Terms, then 

this addendum shall prevail in relation to Services which we perform at your site (or where 

applicable, any other site at which the Services are designated to be performed which is not 

owned by us) (“Site”), whereas the Main Terms shall prevail in relation to any other matter. 

2. LUMP SUMS 

2.1 For the duration of our personnel’s attendance at the Site, we will invoice you (i) a lump sum 

of £250 plus VAT per person per day and (ii) a charge for all travel at 45p per mile plus VAT 

(together, “Incidentals Fee”) in respect of accommodation and food. In the event that our 

actual costs (evidenced by receipt) are in excess of the Incidentals Fee, then we shall be 

entitled to also invoice you for the additional cost to us over and above the Incidentals Fee.  

2.2 Where our personnel demobilize from Site or suffer down-time at Site as a result of a 

suspension of the Contract by us, or because you are not ready for our personnel to perform 

the Services when they arrive on Site (including without limitation where the Site is not in a 

condition reasonably conducive to the performance of the Services at that time) or for any 

other reason for which we are not responsible, then for the avoidance of doubt (i) paragraph 

2.1 above will continue to apply at all times except where our personnel are at their home 
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base between mobilizations; and (ii) the rates set out in clause 3 will continue to apply at all 

times except where our personnel are at their home base between mobilizations. 

3. DAILY RATES 

3.1 Our daily rates for personnel are as follows:  

3.1.1 For Customer’s Project Managers - £250 plus VAT; 

3.1.2 For any other personnel – as specified in the Customer Order Confirmation. 

3.2 Our usual working hours, unless agreed otherwise with you in writing by us, are 9.00 am to 

5.00 pm on Monday to Friday, excluding Bank Holidays or other public holidays (“Working 

Day”).  Unless we have agreed in writing to do so, we do not charge daily rates on a pro rata 

basis, so any part days worked will be charged as a full day. 

3.3 Where our personnel commence work prior to 9.00AM or continue to work past 5.00PM on 

a Working Day, then each additional hour or part hour shall be charged at 1/8th of the daily 

rate in accordance with clause 3.1 multiplied by 1.4. 

3.4 Where our personnel work on a day other than a Working Day, then (unless a higher rate of 

surcharge is agreed in writing in advance of such working) such work shall be charged in 

accordance with paragraphs 3.2 and 3.3 above except that an additional 50% surcharge will 

be added to all rates.  

3.5 Our personnel are governed by various pieces of legislation relating to mandatory breaks and 

rest periods.  We require our staff to comply with such legislation, and you may not request 

our staff to waive breaks or rest periods which they are not permitted to waive under such 

legislation.  Such mandatory breaks and rest periods shall be included within the chargeable 
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time for work done under this contract, and you may not reduce any daily rate by reference 

to our personnel having taken such mandatory breaks and rest periods.  

4. CUSTOMER OBLIGATIONS 

4.1 Your overriding responsibility is to ensure that our personnel are working on a safe and secure 

Site and working environment. 

4.2 Upon arrival, you will give (or procure that the Site owner/controller/manager gives) each 

member of our personnel a Site induction.  This induction shall be in sufficient detail to allow 

our personnel to perform the Services safely and to give them the necessary information to 

know how they should respond in an emergency on the Site. 

4.3 If any member of our personnel reasonably believes that the Site, or the particular area or 

location in which they are working, is unsafe, then they shall be entitled to cease performance 

of the Services and leave the area/Site.  You will take, or procure that the Site 

owner/controller/manager takes, immediate and effective action to remedy the issue. For 

the avoidance of doubt, our personnel shall be entitled to form this reasonable opinion at any 

time whilst they are on Site (including where they attend Site on several occasions). 

4.4 You will provide all utilities (heat, light, electricity, etc.), toilet and washing facilities, internet 

and telephone facilities, personal protective equipment (as required for the relevant work), 

first aid facilities, skip or other suitable rubbish facilities, lighting, crane/cherry picker (where 

required by us), and any other facility or assistance either specified in the Contract, in line 

with any guidance issued by the Health & Safety Executive or otherwise as reasonably 

requested by us. 



 
 

SITE SERVICES ADDENDUM - CUSTOMERS 

 

 

4 

4.5 Where our personnel are awaiting or attending a Site induction, or where they experience 

downtime as a result of unsafe conditions and/or a failure by you to comply with your 

obligations in paragraph 4.4 above or the Contract generally, any such time shall continue to 

be chargeable in accordance with paragraph 3 above. 

5. CLEAN DOWN 

5.1 Unless expressly agreed in the Customer Order Confirmation, it is not part of our personnel’s 

responsibility to remain on Site following completion of the Services for a “clean down” of the 

shipping container or surrounding area.  This is a matter which either your personnel or other 

contractors should perform on your behalf. 

5.2 If our personnel agree to remain on Site until such “clean down”, then the standby and “clean 

down” time shall be chargeable in accordance with paragraph 3 above. 

6. POLICIES AND PROCEDURES 

6.1 Unless expressly set out in our Customer Order Confirmation, we do not produce a bespoke 

risk assessment and/or method statement for each Contract.  If you do require such 

documents but have not included them in the Order, then this will constitute a variation to 

the Contract, which like all variations may lead to a cost and time increase (and will, as per 

the Main Terms, require our written agreement to become part of the Contract). 

6.2 You will provide us with the Site health and safety policy and any insurance policies requested 

by us not less than 14 days in advance of our mobilization to Site, along with any other 

applicable policies which will apply to our personnel. 
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6.3 You will notify us not less than 14 days prior to our mobilization to Site if a hot works permit 

is required for the Site or the Services.  Where such a permit is required, it shall be your 

responsibility to ensure that it is in place prior to mobilization.  

6.4 It shall be your responsibility to ensure that none of your employees, contractors, or any other 

people are in the vicinity of our work area on the Site, in order to ensure that no one is put at 

risk by our performance of the Services. You will ensure that the work area is blocked/coned 

off. You will also ensure that no other people are working or otherwise present in the vicinity 

of our work area in such a way that interrupts our performance of the Services, having regard 

to the fact that any such delay may lead to cost and time increases in relation to our Services 

which will be borne by you.  

6.5 You will take any necessary measures to protect the Site from overspray – it being a point 

expressly within your knowledge that such overspray will almost certainly occur during our 

performance of the Services. 

6.6 You will be responsible for assessing the necessity for, and then obtaining, any permits, 

permissions, road closures or other such matters in advance of any mobilization. You are 

ultimately responsible for the safety of any members of the public on or near the Site. 

6.7 Not less than 14 days prior to our attendance at Site, you will complete our site works 

questionnaire in as much detail as possible.  We may have further questions or comments 

after your completion of that document, which again you will answer promptly upon our 

request. 

 

 


